sunnuntai 7. elokuuta 2011

Herukkapiirakka

Vietin viikonloppua hyvän ystäväni Ilonan luona Jyväskylässä pittoreskissa miljöössä vain kivenheiton päässä kaupungin sykkeestä. Hänen pihamaallaan kukoistivat herukka- ja karviaispensaat lukuisten omenapuiden katveessa. Sunnuntaiaamuna heräsimme kunnon emännän elkein marjanpoimintaan ja päätimme tehdä ihanan herukkapiiraan. Elokuisen iltapäivän sateessa saimme nauttia syksyn sadosta herkullisen leivonnaisen muodossa.

Pohja:

150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl venhäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 dl kermaviiliä
½ dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
marjoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muna. Nypi jauhoseos taikinan joukkoon ja painele voidellun vuoan pohjalle. Ilonan pienen pieni uuni rajoitti vuoan mallia, mutta saimme piirakan mahtumaan uuniin sydämen mallisessa vuoassa.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada piirakan päälle. Marjoiksi valitsimme tällä kertaa pihamaan kolmea eri herukkaa: mustia, punaisia ja valkoisia viinimarjoja. Jätä muutamia marjoja koristeluun ja kasaa ne keonomaisesti piiraan päälle.

Rapsakat reunat ja samettinen sisus tekevät tästä piirakasta hienostuneimpiakin makunystyröitä hivelevän herkun, jota kelpaa maistella rankan yksipäiväisen työviikon jälkeen vaikkapa pienimuotoisissa puutarhajuhlissa. Vaihtoehtoisesti voit yllättää nihkeimmätkin naapurisi tällä raikkaan marjaisella ja terveellisellä taideteoksella. Mikä voisikaan tuoda enemmän sopua Sopukadulle?

Syksy on jälleen tuonut tullessaan maukkaat luonnon antimet, joista taitava leipuri loihtii toinen toistaan makurikkaimmat luomukset. Kukaan ei huomaa, että taikinassa on puoli kiloa voita, sillä marjat peittävät kirpeydellään rasvan tahmeuden. Tämä on Hiivaisten leipurien kulta-aikaa!

P.S. Ilona on äidinkielen opettajana tarkistanut tekstini kieliasun. Tällä kertaa pilkut ja yhdyssanat ovat paikallaan, mutta ensi kerralla ette taida olla yhtä onnekkaita.

2 kommenttia:

  1. Anteeksi mutta minkälainen muna mahtaa olla kyseessä tässä leivon naisessa? ihan perus muna vaiko kana muna. Vastausta odottelen.

    VastaaPoista
  2. Hei, Mari! Kiitos kommentistasi. Tässä kyseisessä reseptissä on käytetty luomukananmunia. Itse leipoessasi voit valita, millaista kananmunantuotantoa haluat tukea. Mukavaa syksynalkua Sinulle!

    VastaaPoista