lauantai 28. toukokuuta 2011

Appelssiini pulla vuori

Olen järjestämässä juhlia ja ihan yht'äkkiä heräsi ajatus että mitäs sitä vieraille tarjottaisiin. Sieltä on kuitenkin taas tulossa jos jonkinlaista ruoka valioltaan rajoittunutta sakkia niin on mukavaa että jotain saa syödä. Tällä kertaa otin kuitenkin eri lähestymis tavan tähän hommaan nimittäin nyt on asia niin että kaikki maidon terveys ongelmien kanssa kamppailevat voivat nauttia näitä. Reseptiä lähdin tekemään ihan lonkalta ja kävi tuuri ja niistä tuli pullia!

Tarvitset:


5 dl appelssiini mehua
50 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl inkivääriä
3/4 dl rypsi öljyä
n. 12-14 dl venhä jauhoja

Ota jotain nestettä ja lämmitä se yhtä lämpimäksi kuin käsi. Itse laitoin tähän appelssiini mehua mutta varmaan tulee ihan hyviä johonkin karpalo mehuunkin tehtynä (sitä kokeilen sitten ensi kerralla). Lisää hiiva nesteeseen ja sitten kaiken laisia kuiva aineita kuten sokeria, suolaa ja inkivääriä. Sitten voit ruveta lisäilemään niitä jauhoja ja kun taikina alkaa olla liian paksua kauhalla veivattavaksi niin otetaan sitten vasen tai oikea käsi ja aletaan vaivaamaan sillä. Meikäläinen teki homman vasurilla mutta eiköhän tuo onnistu aivan hyvin oikeallakin.

Kun jauhoja alkaa olla seassa jo aika paljon niin laitetaan sitä öljyä mukaan ja loput jauhot. Uskaltaisin väittää että taikina on sillä tavalla valmista kun se irtoaa mukavasti kulhon reunasta. Turha toivo, että se sormista silti irtoaisi yhtään mihinkään että tässä vaiheessa suosittelisin käsien pesua.

Sitten taikinan annetaan kohota. Oma käytännön vinkkini kohottamiseen on laittaa taikina kulhoineen päivineen lämpimään veteen niin se siitä turpoaa ihan sikana. Tässä välissä on hyvää aikaa siivota tai hoitaa muita kunnon emännän velvollisuuksia.

Kun olet sitä mieltä että nyt ei jaksa odottaa enää yhtään enempää niin ota taikina esiin ja pyörittele siitä pullia. Tässä on se hyvä puoli että voi tehdä isoja tai pieniä pullia niin saa aina eri määrän niitä! Tällä kerralla onnistuin saamaan arviolta noin 27 miinus kaksi rumaa pullaa eli 25 pullaa. Voitele ne munalla (siis kanan) ja laita jotain kivaa sokeria siihen päälle ja paista uunissa suunnilleen 12 minuuttia. Kokoa valmiit pullat vuoreksi lautaselle niin siinä sulla on sitten kunnon Everest!
 Vuori kiipeillen, Ansku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti